MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić fasolkę szparagową? Z tymi dodatkami będzie rozpływać się w ustach. Nie ma lepszego obiadu na lato

Redakcja
Zielona fasolka jest twardsza niż żółta i dlatego trzeba ją dłużej gotować.
Zielona fasolka jest twardsza niż żółta i dlatego trzeba ją dłużej gotować. 123rf.com/fahrwasser/zdjęcia ilustracyjne
Na letni obiad najczęściej gotuję fasolkę szparagową okraszoną masłem z rumianą bułką tartą. Ta prosta metoda nie wymaga przepisu, gdyż poradzi sobie z nim nawet osoba stawiająca pierwsze kroki w kuchni. Jednak chętnie podzielę się z tobą wskazówkami, o których należy pamiętać podczas gotowania fasolki szparagowej. Z nimi gotowanie pójdzie jak po maśle.

W skrócie

Domowa kuchnia polska wciąż odkrywa na nowo metody przyrządzenia fasolki szparagowej. Poza klasycznym ugotowaniem coraz częściej można spotkać przepisy na pieczoną fasolkę lub marynowanie jej w zalewie octowej. W każdej z tych wersji będzie stanowić zdrowy dodatek do obiadu, lub będzie pełnowartościowym posiłkiem. Podpowiem ci, jak prawidłowo oczyścić fasolkę, co z nią zrobić i w jaki sposób podać do obiadu.

Jak wybrać fasolkę szparagową?

Zanim zaczniesz gotować fasolkę, warto wybrać odpowiednie strączki. Warzywo powinno być jędrne, bez widocznych brązowych plam, żółtych przebarwień ani oznak pleśni. Ważne, aby fasolka szparagowa była świeża i nieprzesuszona. Wybieraj fasolkę o jednolitym żółtym lub zielonym kolorze. Te oznaki zagwarantują świeżość strączków.

Oczyszczenie fasolki szparagowej

Następnie umyj fasolkę szparagową pod ciepłą bieżącą wodą. Dokładnie odetnij zdrewniałe końcówki po obu stronach rośliny. Możesz to zrobić nożem, ale znacznie szybciej i bezpieczniej zrobisz to ostrymi nożyczkami kuchennymi. Po tym zabiegu żółtą fasolkę szparagową gotuj w osolonym wrzątku przez 5-8 minut, a zieloną od 10 do 15 minut. W trakcie sprawdzaj stopień ugotowania. Podaję czas potrzebny do uzyskania warzyw o średnio twardej konsystencji (al dente). Jeśli chcesz zjeść bardziej miękkie fasolki, gotuj je jeszcze przez 3 minuty.

Może cię także zainteresować:

Jak podawać fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa w kuchni daje mnóstwo możliwości kulinarnych. Możesz dodać ją do zupy jarzynowej, zrobić z niej sałatkę z fetą, marynować, podsmażyć po ugotowaniu, a także upiec. Oto 3 najpopularniejsze metody zajadania fasolki:

  • Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą – Wystarczy na patelni rozpuścić masło, aż się lekko zarumieni. Następnie wsyp bułkę tartą i smaż, aż się zarumieni. Wymieszaj z nią ugotowaną fasolkę szparagową i zajadaj. Polecam dodać do niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  • Fasolka szparagowa z czosnkiem, oliwą i parmezanem – możesz także pokusić się o przyrządzenie fasolki szparagowej we włoskim stylu. Posiekaj czosnek na cienkie plastry i podsmaż go na oliwie. Następnie dodaj ugotowaną fasolkę szparagową i usmaż z resztą składników. Przed podaniem posyp startym parmezan lub ulubionym serem długo dojrzewającym.
  • Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym – prosty sos pomidorowy doprawiony suszoną lub świeżą bazylią, czosnkiem i cebulą będzie znakomicie pasował do fasolki. Możesz w ten sposób zrobić danie nawiązujące do domowej fasolki po bretońsku.

Dodatki do fasolki szparagowej

Ugotowana fasolka szparagowa świetnie nadaje się jako warzywny dodatek do sztuki mięsa, pulpetów z indyka lub kotletów schabowych. Co więcej, fasolka szparagowa wyśmienicie pasuje podana do upieczonej ryby. Znakomicie sprawdza się w sałatkach z czarnymi oliwkami, pomidorami, ogórkiem i rozkruszonym wędzonym twarogiem.

Mam nadzieję, że ta krótka instrukcja pomoże ci zrobić najsmaczniejszą odsłonę fasolki szparagowej. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak zrobić fasolkę szparagową? Z tymi dodatkami będzie rozpływać się w ustach. Nie ma lepszego obiadu na lato - Strona Kuchni

Wróć na koniecpol.naszemiasto.pl Nasze Miasto